Istoric  

Comuna Bosorod cuprinde 9 sate, după cum urmează: BOŞOROD şi CHITID - satele cele mai importante si mai mari, satele BOBAIA, LUNCANI, URSICI, CIOCLOVINA, ALUN, PRIHODIŞTE, TÎRSA.

Bosorodul este consemnt abia la 1733 (ca Basarod), dupa ce satul se concentrase pe vatra actuala. Satul s-a format prin unirea a trei catune – Salistea Hategului, in Trestie, Ograda Gruestilor. Denumirea satului se trage de la populatia varstnica ce a ramas in sat dupa ce tinerii au pierit in razboaie. Este cea mai mare asezare a comunei, avand rol administrativ. Este o asezare compacta.

Chitid este menţionat documentar pentru prima dată la 1377, sub denumirea de „knezyatus villarum Olahalium Felkytid et Alkytid, vile volakales due Kytid superior et inferior”. Denumirea de Chitidul Superior este atribuită Bosorodului, care reprezenta pe atunci un nucleu mic de case. A doua localitate ca marime a comunei, este o asezare compacta.

Cioclovina este un sat risipit situat in "dosul" Varfului Tafla, in apropierea pesterilor Cioclovina Uscata si Cioclovina cu Apa. in apropierea actualei vetre a satului a fost identificata o asezare antica si fragmente de ceramica de Cotofeni.

Luncanii apar mentionati abiin secolul al XVIII-lea. Denumirea are legatura cu asezarea satului in lunca, dar probabil si cu locurile deschise de pe culmi – crangurile, care erau denumite tot lunci. Este o asezare liniara, mica, situata pe Valea Luncanilor. Aici se pastreza traditia moraritului, existand o moara cu apa.

Tirsa inseamna „parte din padure in care s-au taiat copacii”, de unde si vorba „a tarsi”, adica a curata un loc de maracini pentru a-l transforma intr-un loc de arat”. Retinem lupta permanenta a populatiei cu padurea, pentru a-si pastra pasunile, fanetele si terenurile arabile.

Prihodiste semnifica o latura a activitatii economice si sociale a satului. Cuvantul inseamna in limba slava veche „loc de trecere, loc de sosire”. Locul denumit astfel se afla pe axul plaiului spre munte, intre bazinul Streiului si golul montan de la Poiana Omului.

Bobaia este sat de tip rasfirat, situat la 3 km de satul Bosorod. este cunoscuta prin "Fantana cu leacuri de la Bobaia"

Ursici este sat de tip risipit, situat pe culmea Dealului Arsului. Cu populatie foarte putin numeroasa, pastrand caracterul vietii arhaice atat prin prisma izolarii asezarii, a pastrarii traditiilor dar si a lipsei dotarilor moderne (nu este acces la retea de telefonie fixa sau mobila, nu este acces la retea de curent electric, nu exista alimentare cu gaz si nici retea de apa potabila). Satul este insa cunoscutprin activitatea de crestere a animalelor - berbecii de aici sunt renumiti ca berbeci de prasila in toata tara.

harta
harta